Menu

Prima voorbereiding op de Elfstedenroeimarathon 2016

Ook dit jaar vaart er weer een ploeg van onze vereniging mee met de Elfstedenroeimarathon (ERM). Ron van der Woldt en Jaap Jan Verheij roeien deze mooie tocht voor het eerst en om goed voorbereid aan de ’tocht der tochten’ te beginnen roeiden wij als voorbereiding op zaterdag 16 april een marathon. Roeivereniging De Laak in Den Haag heeft ten behoeve van hun jaarlijkse Haegse Bluf Marathon (HBM) een route uitgezet door stedelijk gebied, open weidegebied en tussen de Westlandse kassen. Van brede en wat drukker bevaren wateren tot stille smalle sloten en vaarten met veel smalle en lage bruggen.

Kortom een zeer afwisselende en uitdagende route die een goede voorbereiding is voor de Elfstedenroeimarathon!

De route bestaat uit twee lussen en een stukje van zo’n 4 kilometer dat heen en weer gevaren moet worden. Deze route staat op de website van De Laak. Wij kozen ervoor om niet bij het clubhuis van De Laak te starten maar op het verbindingsstuk tussen de twee lussen bij eetcafé De Bonte Haas aan de Dorpskade in Wateringen. Dit ligt aan het voormalig veenriviertje de Dulder. Hier kan de boot goed te water worden gelaten en er is parkeergelegenheid voor auto en aanhanger. De tocht is in delen te varen en vanaf het punt bij De Bonte Haas kun je één of beide lussen varen.

Wij roeiden de beide lussen, in totaal 54 km. De eerste lus voert via Delft en Rijswijk naar Voorburg waar vandaan we een stuk van 4 km naar Leidschendam heen en weer roeiden. Dan naar Den Haag eerst over breed water dat op een gegeven moment in breedte afneemt. Over een stuk van zo’n 5 km moet de stuurman strak sturen om precies in het midden te blijven. Toch moesten we vaak slippen om met de bladen vrij te blijven van woonboten. De vele lage en smalle bruggen maakten het allemaal nóg avontuurlijker! Uiteindelijk werd het op het riviertje de Zweth zo smal dat er niets anders op zat dan 2 km peddelen of balken. De complimenten aan de stuurmanskunsten van Ron! De peddel bleef binnenboord en we balkten met een stevige gang door de smalle vaart.

De tweede lus bracht ons via Kwintsheul en Poeldijk met een ruime boog om Naaldwijk heen. Het water is breed genoeg maar aan de kanten niet overal even diep. Dus niet te diep steken met de bladen. Regelmatig gingen we vallend en slippend onder smalle en lage bruggen door.

Al met al was het een mooie tocht en leerzaam voor wat betreft het manoeuvreren met de boot. De stevige wind maakte het extra pittig. Zonder meer een prima voorbereiding voor de Elfstedenroeimarathon!

Ronald van der Giessen