Menu

Elfstedenroeimarathon 2015: een strijd tegen de weergoden

Alweer voor de 9e keer roeiden verschillende roeiers van Roeivereniging Voorne-Putten de Elfstedenroeimarathon. Een roeitocht van 207 km langs de Friese elf steden, dit jaar gehouden op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei. De start was op vrijdagavond om 20.00 uur en het is de bedoeling dat je binnen 24 uur de finish weer bereikt.

De meeste ploegen nemen deel in de estafettevariant met negen tot twaalf roeiers. Sommige durfals doen het in estafettevorm met zes roeiers. En dan heb je de categorie bikkels. Die roeien gewoon de hele Elfstedenroeimarathon met zijn drieën. Niks geen estafette, gewoon knallen. Zo’n team hadden wij dit jaar ook! Maanden van tevoren trainden André, Marjan en Simon al zeer intensief op het roeien van ruim 200 kilometer aan één stuk. Even een tochtje van 50 km was niets bijzonders. Een paar keer roeiden ze zelfs 100 km op een dag. Daarnaast schreven we namens onze roeivereniging een estafetteteam in met negen roeiers. Dit jaar bestaande uit zes leden van RVVP en drie leden van twee andere roeiverenigingen. Ook zij probeerden in de aanloop naar de Elfstedentocht zoveel als mogelijk met elkaar te roeien.

En toen was het vrijdag 15 mei. De dag van de start van de tocht der tochten…

De voorbereiding bestaat vooral uit het in orde maken van de boot: dekjes aanbrengen, golfbrekers tussen de riggers, drijflichamen en verlichting voor en achter. En natuurlijk de persoonlijke voorbereiding: met zijn allen naar de pizzeria in Leeuwarden. Om 19.00 uur was het tijd om naar de start te roeien. Het eerste deel van de Elfstedentocht ging best aardig. Maar vanaf de etappe over het Slotermeer werd het ronduit zwaar. Op het Slotermeer was er bijzonder veel wind en hoge golven. Daarna meteen de etappe van Balk naar Stavoren waarbij een lang stuk over een smalle sloot gevaren moet worden. Bijzonder lastig sturen! Zeker als het dan ook nog eens hard gaat regenen… In de loop van de dag begon de wind aan te wakkeren en bij Bolsward begon het wel erg spannend te worden of de tijdslimiet gehaald zou kunnen worden.

Bolsward was dan ook de plek dat onze bikkels André, Marjan en Simon besloten om te stoppen. Na ruim 16 uur onafgebroken roeien en 8 van de 11 Friese steden konden zij niet anders dan de tocht voor gezien houden. Achteraf een verstandige beslissing, want tussen Bolsward en Harlingen stond een ongelooflijk straffe wind recht op kop. Slechts met heel veel moeite kwamen de boten onder de bruggen door. De wind blies ze telkens weer terug. In Harlingen was het ook voor het estafetteteam duidelijk dat ze niet binnen 24 uur de finish in Leeuwarden zouden bereiken. Uiteindelijk kwam dit team 20 minuten te laat binnen.

Heel erg jammer dat de doelstellingen niet zijn behaald, maar tegelijk ook heel erg goed gedaan! Het was dit jaar een echte strijd tegen de weergoden…

Wil je meer sfeer proeven van deze editie van de Elfstedenroeimarathon? Bekijk hier de foto’s!