Menu

Elfsteden roeimarathon 2017 – oproep

Ieder jaar in het weekend na Hemelvaart vindt de Elfstedenroeimarathon plaats. Dat is een tocht van 207 km die binnen 24 uur moet worden afgelegd. Als je dat lukt ontvang je aan het eind ook een kruisje.

Die 207 km wordt afgelegd in een C2x+ en mag worden gevaren in estafettevorm. Het maximum aantal deelnemers per team is 12 personen: vier ploegen van drie roeiers / stuurlieden. Het mag ook met zes of drie roeiers, maar dat vergt wel een flinke extra training.

Dit jaar doet onze vereniging in ieder geval mee met een ploeg van zes roeiers. Daarnaast willen we proberen een tweede ploeg in te schrijven.

Wat houdt dat in?
In het weekend van 26 tot en met 28 mei gaan we naar Friesland. De meeste deelnemers vertrekken vrijdag 26 mei naar Leeuwarden. De boot is er dan meestal al. ’s Middags moet de boot in orde gemaakt worden voor de tocht. Zodra de boot is goedgekeurd, gaan we met zijn allen naar de pizzeria.
Na afloop van de inname van de nodige calorieën in een ontspannen sfeer, gaan we terug naar de boot. De ploeg die de eerste etappe voor zijn rekening neemt, stapt in de boot en roeit in rustig tempo naar de start midden in Leeuwarden. De rest van het team stapt in de auto’s en rijdt ook naar de start. Daar liggen zo’n honderd boten te wachten op het startsein. Op beide oevers staan honderden roeiers, begeleiders en toeschouwers.
Om acht uur ’s avonds klinkt het startschot en vertrekken de boten één voor één met een tussenruimte van 20 seconden.
In tegenstelling tot de schaatstocht gaat de roeitocht eerst naar Dokkum, dan via Bartlehiem en Oudkerk terug naar Leeuwarden en dan volgt de roeitocht dezelfde route als de schaatstocht.
Dit is gedaan om te voorkomen dat boten in het donker over het Slotermeer moeten varen.
Als de boot is gestart gaat de rest van het team met auto’s naar de eerste wisselplaats. Dat is bijna  twee uur roeien en voor de auto’s 20 minuten rijden.
Het eerste wisselpunt is bij de Klaarkampsterbrug. En omdat iedereen daar wisselt is dat een enorm spektakel. De boten in de wedstrijdcategorie komen als eerste door. Als je dat voor de eerste keer meemaakt weet je niet wat je overkomt. Boten komen met een noodgang op de oever af gevaren, worden door mensen, die op de kant staan, tegen de oever getrokken, roeiers eruit nieuwe roeiers erin en binnen 20 seconden weer weg.
Omdat wij in de toercategorie meedoen, duurt het wat langer voor onze boot langskomt.
Als ook wij hebben gewisseld, gaat de boot naar Dokkum en de auto’s gaan naar de volgende wisselplaats in Oudkerk.

Rond middernacht vindt daar de tweede wissel plaats.
Iedere ploeg roeit in het begin een dubbele etappe van ongeveer 20 km. Daarna wordt om de tien km gewisseld en roeit iedere ploeg ongeveer een uur en heeft daarna een  van een paar uur.
Als tegen de ochtend de zon opkomt zitten we in Sneek. Dan gaat het over het Slotermeer en Sloten naar Balk. Daar zit een uitdagend stuk van een paar km in waar het heel erg smal is. Zo smal dat het veel stuurmanskunst vergt om er door te kunnen varen.
Een van de vaste onderdelen is de wisselplaats in Stavoren. Dat is rond een uur of negen in de ochtend. Daar gaan we met de hele  ploeg koffie drinken met appelgebak uiteraard met slagroom met het oog op de nodige calorieën. Voor wie geen koffie lust is er ook thee. Als de boot weer vertrokken is, gaan de roeiers, die net uitgestapt zijn hun etappe even evalueren onder het genot van dezelfde consumptie. Het moet tenslotte wel leuk blijven.
Na Stavoren gaat de tocht langs de westkust van Friesland naar Harlingen. Daar staat altijd een grote truck met koffie, thee en soep.
Op dit punt kunnen we meestal al aardig inschatten of we op tijd binnen kunnen komen.
Via Franeker gaat het dan door de Friese polders naar Leeuwarden. Daar wacht de voldoening van op tijd finishen, een kruisje en oranjekoek: een Friese lekkernij.
Als de boot is opgeruimd en op de botenwagen is geladen, en we met zijn allen hebben gegeten bij de roeivereniging, gaan we naar Joure. Daar overnachten we in de Jeugdherberg nadat we onder het genot van een drankje het weekend evalueren, sterke verhalen vertellen en plannen maken voor volgend jaar.
De volgende ochtend gaan we dan met zijn allen naar huis. Maar omdat het weekend van tradities aan elkaar hangt gaan we eerst nog even in de Flevopolder koffie of thee drinken, uiteraard weer met appelgebak.

Als je enthousiast bent geworden, en dat is eigenlijk ook de bedoeling van dit verhaaltje, en je wilt komend jaar meedoen, meldt je dan bij mij aan. 207 km lijkt ver, maar je roeit ongeveer één derde, waarvan je dan ook nog eens één derde stuurt. Omdat  we binnen 24 uur moeten finishen om in aanmerking te komen voor een kruisje moet er wel stevig worden door geroeid. Maar je hebt tussendoor voldoende rustmomenten. De grootste uitdaging is dat je ongeveer 40 uur in touw bent. Tussendoor kan je af en toe wat hazenslaapjes doen, maar echt veel nachtrust krijg je niet.

Welke eisen worden gesteld aan deelnemers? Je moet zijn afgeroeid in een C2. In een C1 of skiff is nog beter, maar niet noodzakelijk. Je moet beschikken over een redelijke conditie. Omdat te kunnen vaststellen moet je voorafgaand aan de Elfstedentocht een keer een marathon geroeid hebben. Dat is een tocht van 50 km of meer. Voor nieuwe deelnemers zorgen we dat zo’n tocht geroeid kan worden. Finishen binnen 24 uur vergt flink doorroeien, snel wisselen in de boot en langs de kant. Dit gaan we de komende maanden dan ook uitgebreid oefenen.

Heb je zin om mee te doen? Stuur me dan maar een berichtje.
Ben je enthousiast geworden, maar aarzel je nog? Dan kan je ook mee als walploeg. Dat zijn mensen die de auto’s van de ene wisselplaats naar de andere wisselplaats rijden, doorkomsttijden bijhouden. Je krijgt dan een geheel verzorgd weekend tijdens een evenement dat je niet snel zal vergeten.

Vraag het maar aan roeiers die eerder hebben meegedaan. Goede kans dat ze je overstelpen met de meest fantastische verhalen.

Er zijn nog voldoende plaatsen beschikbaar.

Bert Kleiss
h.g.kleiss@gmail.com